Rotfylling

Rotfylling er en behandling som brukes for å reparere en tann som har blitt skadet eller betent på innsiden, nærmere bestemt i tannrøttene.
Formålet med en rotfylling er å gjenopprette tannen og forhindre at den blir betent eller smertefull, og også å forhindre at infeksjonen sprer seg til andre deler av munnen.

Dersom du har et hull som går helt inn til tannens nerve eller om du får en betennelse eller skade i nerven som resulterer i at nerven dør, må tannen rotfylles for å kunne beholdes.
Venter du for lenge, og tannen tapes, kan det også bli vanskelig å erstatte den.

Alternativet til rotfylling vil være å fjerne tannen. Om ønskelig kan man så erstatte tannen med en bro eller et implantat med en krone på toppen.
Dette er løsninger som er vesentlig dyrere enn om tannen rotfylles og beholdes. Vi anbefaler å bevare egne tenner lengst mulig.

Det finnes en rekke symptomer som kan indikere at du har behov for en rotfylling, inkludert:

  • Smerte eller ubehag når du biter eller tygger
  • Sterk tannverk (smerterstilende ikke hjelper)
  • Smerte eller ubehag når du er i kontakt med varme eller kalde matvarer eller drikke
  • Tannen føles for høy å tygge på
  • Smerte eller ubehag når du utsetter tannen for berøring
  • Tannbyll (abscess) rundt tannrota
  • En tann som føles løs eller beveger seg
  • En tann som har blitt mørkere i fargen

Målet med behandlingen er å eliminere både smerter og bakteriene i tannen. Når du får en rotfylling vil du få lokalbedøvelse. Med lokalbedøvelse vil du ikke føle noe smerter i tennene eller tannkjøttet under behandling.
I noen tilfeller kan tannlegen din utføre rotfyllingen på en enkelt time, mens andre ganger kan det være nødvendig med flere behandlinger.
Etter at du har fått en rotfylling, bør du forvente at tannen vil være litt øm og sår i en periode etter behandlingen. Dette er helt normalt og bør gå over etter noen dager.
Tannlegen skal gi deg råd om hvordan du kan lindre smerten og ubehaget etter behandlingen.

Det er også viktig å være klar over at en rotfylt tann ikke er like sterk som før.
Vi anbefaler derfor krone på rotfylte tenner for å beskytte dem. En krone er et nytt skall som beskytter tannen og forebygger store fraktuer. I noen tilfeller er det mulig med en toppfylling istedenfor krone. Det er en avgjørelse du tar i samråd med din tannlege.

Prisen på en rotfylling avhenger av behandlingstid, hvilken tann som må rotfylles, antallet rotkanaler og vanskelighetsgrad.

Du finner våre tannlege-priser på rotfylling i vår prisliste. Be om et prisoverslag før behandlingen.